EL LLARG DINAR DE NADAL de Thornton Wilder

SINOPSI

A casa de la família Bayard el gall d’indi és a punt i el vi, a les copes. Un any més es reuneixen al voltant de la taula i mengen, estimen, ploren, neixen, beuen, enyoren, riuen, moren… I repeteixen rituals, ecos i cançons, de generació en generació. I comparteixen la tragèdia quotidiana i eterna del pas del temps.

Una peça carregada d’humanitat, humor i tendresa, on us convidem a viure 90 anys a través dels seus 90 dinars de Nadal, perquè “només el temps pot curar-les aquestes coses.”

NOVA TEMPORADA:

Biblioteca de Catalunya

Del 15 de Desembre de 2021 al 9 de Gener de 2022

Premi Butaca 2015 Millor espectacle de petit format
Finalista del Premi BBVA de Teatre 2016

 

Aquest espectacle es va estrenar en la seva primera versió el 12 de novembre de 2014 a El Maldà (Barcelona). Va fer 5 temporades a El Maldà (2014-2019) i diverses gires per Catalunya i Balears.

Més informació sobre la producció original (2014-2019)   AQUÍ

EL RETORN

L’any 2022 farà deu anys que La ruta 40 puja als escenaris com a companyia de teatre. Si bé ens prenem aquesta efemèride com una anècdota, ens és inevitable mirar enrere i adonar-nos que en aquesta dècada nosaltres i el món hem canviat moltíssim. Tot i que seguim sent els mateixos. Tot canvia i tot segueix igual.  

Un dels primers espectacles de la companyia i un dels més estimats va ser El llarg dinar de Nadal, que per la nostra sorpresa va ser premiat, va fer cinc temporades consecutives a El Maldà i diverses gires. Ara ens fa moltíssima il·lusió poder recuperar aquest espectacle emblemàtic de la nostra trajectòria. I encara més, en un espai tan singular com el de la Biblioteca de Catalunya, gràcies a la complicitat de La Perla 29. 

Seguim disposats, igual que la família Bayard, a seure un cop més a taula per Nadal, mirant per la finestra per veure com tot segueix igual i com el temps passa sense poder-hi fer res.

FITXA ARTÍSTICA

Text Thornton Wilder
Traducció Víctor Muñoz i Calafell
Direcció Alberto Díaz i Albert Prat

Intèrprets: 
Bruna Cusí
Alberto Díaz
Ignasi Guasch
Aina Huguet
Albert Prat
Magda Puig
Mima Riera

Espai Escènic i Vestuari La Ruta 40 i Xesca Salvà
Il·luminació Sergi Torrecilla
Espai sonor Joan Solé i La Ruta 40
Caracterització Àngels Salinas
Assistent de direcció Miqui Uriz
Construcció portes Punt de fuga
Fotografia Noemí Elias
Comunicació Aida Figueras
Producció executiva Maria G. Rovelló
Producció La Ruta 40

DISTRIBUCIÓ: EscenApart

Des de 2014 també han format part del repartiment:

Queralt Casasayas, Pau Ferran, Marta Fíguls, Berta Giraut, Jose Pérez-Ocaña, Laura Pujolàs, Bàrbara Roig, Maria Rodríguez Soto, Joan Solé i Jaume Ulled.

Agraïments

La Perla 29, Nau Ivanow, El Maldà, Míriam Compte, David Marin, Fernando González, Focus, Mentidera Teatre, Robert González, Vanessa Segura, Família Reixach, Tapicería Peris, Oriol Morales, Arcàdia Cia, Xavier Basiana, Singermornings, Nídia Tusal, Sommelier Musical.

Amb el suport de

PREMSA

LA CRÍTICA HA DIT:

“Art serè i minuciós, senzill i subtil i set notables intèrprets. Em va trencar el cor. Un dels espectacles més delicats i a contracorrent de la temporada”

Marcos Ordóñez / EL PAIS

“La proposta més sublim de La Ruta 40. Posada en escena amb rigor i delicadesa i amb un repartiment en estat de gràcia. Una joia que llueix encara més a la Biblioteca. No se la perdin.”

Santi Fondevila / DIARI ARA

“Públic entregat a la seva senzillesa i delicada orfebreria. De tan petita és monumental, de tan senzilla és virtuosa, de tan modesta és colossal. “

Oriol Osan / NÚVOL

“Una petita joia. Poques vegades una peça teatral captiva tant per la seva estructura. Noranta dinar son no hi falta ni hi sobra res”

Andreu Sotorra / NÚVOL

“Un gran redescobriment assolit pels notables actors de La Ruta 40”

Juan Carlos Olivares / TIME OUT

“Un espectacle ple de màgia. Tant la direcció com el treball actoral són deliciosos, molt delicats i plens de tendresa”

Mercè Rubià / TEATRE BARCELONA

“El treball de La Ruta 40 és minuciós i delicat, dóna lloc a un muntatge deliciós i poètic. Alberto Díaz ha sabut bastir un muntatge precís i preciós amb un encant innegable.”

Xavi Pardo / BUTXACA

“Imprescindible la vostra assistència si voleu teatre, si us agrada la senzillesa, la qualitat i el detall. Interpretació impecable. Grans sales han d’apostar per companyies com aquesta.”

Ana Jarque / REVISTA GODOT

 

 

THORNTON WILDER

És un clàssic de la literatura i del teatre nord-americà del segle XX, juntament amb els altres tres grans autors de la seva generació: Eugene O’Neill, Tennessee Williams i Arthur Miller. Les seves obres s’han representant amb gran èxit arreu del món.

Va guanyar tres premis Pulitzer amb la novel·la THE BRIDGE OF SAN LUIS REY (1927) i les peces teatrals OUR TOWN (1938) i THE SKIN OF OUR TEETH (1942). També va guanyar el Premi Nacional de Literatura dels Estats Units per la novel•la THE EIGHT DAY (1967) i la medalla d’or de l’Acadèmia Americana de les Arts.

També va escriure THE MATCHMAKER (1954), en que es va basar la comèdia musical i pel·lícula HELLO DOLLY! (1969) i va participar com a guionista al thriller SHADOW OF A DOUBT (1943), dirigit per Alfred Hitchcock.

A més d’escriure teatre i novel.la, va fer traduccions i adaptacions per cinema i televisió i va escriure llibrets d’òpera, a més de relats curts i diverses peces teatrals breus “en un acte”. També va treballar com a actor i va ser professor a les universitats de Chicago, Hawai i Harvard.