ELS SUBORNATS de Lluïsa Cunillé

Estrena el 10 d’Octubre de 2020 al Teatre de Salt / Festival Temporada Alta.

Temporada a la Sala Beckett (Barcelona) del 20 de Gener al 14 de Febrer de 2021

 

SINOPSI

La companyia La Ruta 40 s’uneix, en aquest projecte, a dues creadores de sòlida i brillant trajectòria: la dramaturga Lluïsa Cunillé i la directora Lurdes Barba. El resultat és Els Subornats, una obra escrita expressament per als actors de la companyia, amb la incorporació de l’actriu Àurea Márquez.

 

Es tracta d’un text on l’univers particular de Cunillé ens planteja el paisatge humà de quatre personatges que es troben de manera clandestina o es refugien temporalment a la cabina de projecció d’un cinema decadent. De fet, sembla que aviat tancarà definitivament. Son el projeccionista, el seu germà, un home amic del germà que està ficat en política i a qui el germà ha d’entregar una carta que li canviarà la vida; i la senyora Selma Parker, que ha hagut de fugir. I fa nits que, amb el permís del projeccionista, dorm a la cabina de projecció.

 

Amb un to de cinema negre i una aparent trama de corrupció, l’obra ens parla de mons irrecuperables, ens interroga sobre el nostre compromís amb el món en el que vivim i ens porta a reflexionar sobre el sentit de la responsabilitat. I ho fa sense valoracions morals, deixant-nos al davant d’aquelles decisions que posen en perill el nostre benestar.

FITXA ARTÍSTICA

Autora  Lluïsa Cunillé

Direcció  Lurdes Barba

Intèrprets  Alberto Díaz, Àurea Márquez, Albert Prat i Sergi Torrecilla

Escenografia  Laura Clos “Closca”

Vestuari  Nídia Tusal

Espai sonor  Clara Aguilar

Il·luminació August Viladomat

Vídeo Pau Matas

Producció executiva  Maria G. Rovelló

Fotografia David Ruano

Ajudant d’escenografia Mariona Ubia

Ajudant de direcció (alumne en pràctiques de l’ERAM) Marc Ambite

Producció  La Ruta 40, Sala Beckett i Festival Temporada Alta

Amb el suport de

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Espai Maragall de Gavà

LA CRÍTICA HA DIT:

“Un text intrigant, de personatges hermètics, pràcticament estàtics. El que ha de volar com un llamp és l’atenció de l’espectador per entendre què s’escola entre les pauses (ben pinterianes) de Cunillé.”

Jordi Bordes / RECOMANA.CAT

PREMSA

LLUÏSA CUNILLÉ

Autora i dramaturga.

Entre les seves obres estrenades, cal destacar LA FESTA (1994, Teatre Romea), LIBRACIÓN (1994, Sala Beckett), ACCIDENT (1996, Mercat de les Flors), LA VENDA (1997, Festival Grec), PRIVADO (1998, Sala Beckett), DOTZE TREBALLS (1998, Festival de Sitges), APOCALIPSI. (1999, TNC), LA CITA, (1999, Mercat de les Flors), PASSATGE GUTENBERG (2000, Tantarantana), L ́ANIVERSARI (2002, Sala Galileo de Madrid), ET DIRÉ SEMPRE LA VERITAT (2002, Teatre de Salt), BARCELONA, MAPA D ́OMBRES (2004, Sala Beckett), OCCISIÓ (2005, Teatre Lliure), APRÈS MOI, LE DÉLUGE (2007, Teatre Lliure / CDN), EL BORDELL (2008, Teatre Lliure), LA PAJARERA (2011, Teare Lliure), EL CARRER FRANKLIN (2015, TNC) o ISLÀNDIA (2017, TNC). És co-autora, amb Paco Zarzoso, de INTEMPERIE, VIAJERAS, HÚNGAROS, VIANANTS, SALÓ PRIMAVERA, EL ALMA SE SERENA o SERENATA PARA UN PAÍS SIN SERENOS. 

També és responsable de diverses dramatúrgies i adaptacions. És fundadora de les companyies Hongaresa de Teatre i La Reina de la Nit. Ha estat autora resident del TEATRE LLIURE (2007-2011). Actualment, forma part del Comitè del Lectura del TNC. 

Ha estat guardonada amb premis com el Calderón de la Barca, Ignasi Iglesias, Institució de les Lletres Catalanes, Ciutat d ́Alcoi, Born, Ciutat de Barcelona, Butaca, Max, Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya, Lletra D ́Or, Nacional de Literatura dramática del Ministerio de Cultura, Frederic Roda i diversos Premis de la Crítica de Barcelona. 

Les seves obres han estat traduïdes i publicades en diversos idiomes, com castellà, anglès, francès, alemany, italià, portuguès, polonès o eslovè.